Kosten van de cattery

Geregeld word ik door mensen gebeld/gemaild die er geen begrip voor hebben dat een Maine Coon kittentje met afstammingspapieren 'zo duur' moet zijn. Door middel van deze pagina wil ik uitleg geven wat een cattery voor kosten met zich meebrengt. Zelf ben ik in 1992 gestart met mijn hobby. Voor mij is het een verslaving waar ik niet mee kan stoppen en ik hoop er nog jaren mee door te kunnen gaan :-) Dat het geld kost, hoort nu eenmaal bij het hebben van wat voor hobby dan ook.

Kosten tabellen
Hieronder heb ik 3 tabellen gemaakt.
Tabel 1: Vaste kosten van de cattery jaarlijks (8 katten)
Tabel 2: Algemene kosten voor het fokken van een nestje van 4 stuks
Tabel 3: Kosten per individueel kitten plus de algemene kosten voor een nestje (tabel 2)

Onder de tabellen vind je gedetailleerde informatie over het starten van een cattery en het fokken van een nestje.
Dit is vooral interessant en bedoeld voor beginnend fokkers!

 

Kolom 1

Vaste kosten per jaar aan 13 volwassen katten

Kosten omschrijving Per maand Per jaar
Voer gemiddeld 1.9 kilo per maand per kat (10 kilo is € 60) = 15,5 kg p/m € 95 € 1140
Kattengrit € 50 € 600
Vlooienmiddel € 15 (gemiddeld) € 180
Ontworming, € 7 per kat per keer. 2 a 3 keer per jaar is ongeveer € 20 per kat per jaar   € 150
Entingen 8 maal € 50 per jaar   € 400
Divers (speeltjes, kammetjes, shampoo, pillenschieter, batterijtjes weegschaal, nieuwe weegschaal, extra vuinis- en stofzuigerzakken, enz). € 25 € 300
Extra dierenartskosten/medicijnen divers (gemiddeld) € 50 € 600
Extra container   €   80
Gesneuveld huisraad (printer, servies, bank, vloerbedekking, enz.). € 50 € 600
Lidmaatschappen   €   60
Aids en leukemietest € 65 per kat per jaar   € 520
Andere testen gemiddeld incl reiskosten (HCM scan (€ 85) , HCM dna (€ 33), PKD scan (€ 50), SMA dna (€ 60), afnemen DNA € 10   1200
Paardenmelk (weerstand) € 25 € 300
Kattenshows (inschrijfgeld € 30 per kat) incl reiskosten (gemiddeld € 35)
(gemiddeld 1 show in de 1 1/2 maand met 2 katten)
€ 60 € 480
Website profider   € 40
  Totaal € 6650

 

Kolom 2

Algemene kosten:
Voor het krijgen van een nestje van 4 kittens zonder complicaties en zonder kosten voor een uitdekking
en zonder aanschafbedrag van fokdieren meegerekend

Omschrijving Per week Totaal
Pak onderleggers   € 15
Blik KMR melkpoeder (soms meer)   € 25
Extra voeding voor de moeder € 12.50 (2 maand dracht plus 3 maand kittens voeden) € 270
Test moeder Aids en leukemie   € 65
Test vader Aids en leukemie   € 65
Test HCM, PKD, SMA één van de ouders incl. reiskosten   € 260
Reiskosten dierenarts inenten/chippen kittens   € 20
  Totaal algemene kosten voor 4 kittens € 720
  Totaal per kitten:
Dus € 720 gedeeld door 4 is
€ 180 per kitten

 

Kolom 3

Individuele plus algemene kosten (kolom 2) per kitten

Omschrijving Per week Totaal kosten
Verzorging (voeding, kattenzand, enz.) € 12,50 (gemiddeld) € 162.50
1e Enting plus dierenpaspoort   € 50
2e Enting   € 45
Chip   € 30
Ontwormen   € 12.50
Ontvlooien   € 7.50
Stamboom   € 15
Reiskosten kitten naar nieuw baasje (gemiddeld)   € 32.50
Kittenpakket met foto's en cadeautjes   € 17.50
Advertentiekosten   € 5
Kosten aan bezoek voor het kitten (gemiddeld 3 keer met 2 personen): Koffie, thee, fris, koekjes, gebruik toilet, afwas, enz.   € 12.50
Extra was, diervriendelijke schoonmaakmiddelen, stookkosten, enz.   € 5.00
Algemene kosten per kitten (zie kolom 2)   € 180
  Totale kosten € 535.00
per kitten

De verkoopprijs van een kitten is € 600.00
Kosten zijn ongeveer € 535,00 per kitten
Winst per kitten is ongeveer € 65.00 mits er geen complicaties zijn geweest

Winst van de kittens per jaar is gemiddeld € 65 maal 18 kittens is € 1170
Kosten van het onderhoud van de 8 volwassen dieren is ongeveer € 6650

* Niet meegerekend is ook nog een week vrij nemen van het werk voor de bevalling
* Ook niet meegerekend is het vergoeden van een nieuw kitten mocht het bij het nieuwe baasje ziek worden en komen te overlijden.

 

Een cattery beginnen

Zakelijke dingen

Aan het starten van een cattery zijn door de wet (helaas) geen regels gebonden in Nederland. M.a.w. iedereen die wil, kan er zomaar mee beginnen. Het enige wat je hoeft te doen is lid worden van een rasvereniging naar keuze en daar een catterynaam aanvragen. Een lidmaatschap kost ongeveer € 35 per jaar en de aanvraag van een catterynaam varieert per vereniging zo tussen de € 25 en € 40.
Moeilijk is het tegenwoordig nog om nog een naam te verzinnen die nog niet gebruikt is of niet te veel lijkt op een andere catterynaam, anders wordt de naam afgewezen. Maar als de naam 1 maal geaccepteerd is, ben je op papier de trotse eigenaar van een cattery.

Benodigdheden

Maar goed, een cattery bestaat natuurlijk uit meer dan een stukje papier. Redelijk voor de hand liggend lijkt het mij dat je zorgt voor voldoende eet- en drinkbakken, kattenbakken, reismanden, klimmeubelen, ligkussens en -mandjes, volwaardige voeding, kattenzand, poepschepjes, kammetjes, borstels, speeltjes, diervriendelijke ontsmettings- en schoonmaakmiddelen, pillenschieters, spuitjes, snoepjes, enz. Ook een goedgevuld medicijnkastje mag niet ontbreken, met o.a. Betadine voor wondjes, oogzalf voor ontstoken oogjes van de kittens, NutriPlus voor als een keer een dier ziek is (pasta vol vitaminen, mineralen en energie a € 18.50), ontwormingsmiddel, onvlooiingsmiddel, Perlutex of een andere pil tegen krolsheid, python tegen weeënzwakte, iets tegen diarree (bijv. Benabac van Spat a € 17.50 als ik me niet vergis), etc. Hyndolac voor de weerstand 60 capsules € 24.95. Deze basisbehoeftes zijn nodig, maar kunnen zo duur gemaakt worden als je zelf wilt en hangen natuurlijk ook af van de grootte van de groep katten.

Persoonlijk vind ik het ook belangrijk dat de katten buiten een frisse neus kunnen halen zonder vrij los te kunnen lopen. Een simpele kattenren kost € 550 maar kun je verder ook zo duur maken als je zelf wilt. Ondertussen hebben wij een ren die dik over de € 2000 is en dan nog voor € 1200 een systeem zodat de katten los in de tuin kunnen zonder er uit te kunnen.

Aanschaf van een fokdier

Als je wilt fokken, heb je logischerwijs fokdieren nodig. Om aan een goed fokpoesje/katertje te komen, moet je natuurlijk goed letten op de gezondheid, karakter, uiterlijk, afstamming, etc. van de poes/kater. In de tijd dat ik begon met de hobby, 1991, was er nog niet het medium internet, dus nam ik snel genoegen met wat ik tegen kwam. Veel Coons bestonden er toen ook nog niet in Nederland, dus al te kritisch kon je niet zijn.

Momenteel is het aanbod enorm, maar veel fokkers verkopen liever geen kittens voor de fok, zeker niet vaak katers. Garanties zijn er helaas ook niet of een kitten uiteindelijk papa of mama zal worden. Voor een fokdier vraagt men doorgaans tussen de € 800 en de € 2000 Euro, dus dat is een hoger bedrag dan wanneer je een kitten koopt voor de liefheb. Rover heb ik uit Duitsland gehaald begin 2007 voor € 1100, ondertussen krijg je geen fokkater onder de € 1400 meer uit Duitsland. Daarnaast ben ik er 2 maal naartoe gereden, dus ook nog een hoop reiskosten (dik 3 uur rijden enkele reis).

Als je gaat importeren uit verre landen, komen de kosten voor het vliegtuig en speciale rabiës entingen (als de fokker dit nog niet heeft gedaan) er nog bij. De hoogte van het aankoopbedrag hangt af van 1: of het dier al dan niet uit het buitenland gehaald wordt, 2: of het gaat om een poes of een kater en 3:  wat de fokker in kwestie een redelijke prijs vindt (bijv. vanwege originele, geïmporteerde lijnen en/of foundation).

Als je het serieus aanpakt, blijft het natuurlijk niet bij 1 fokdier. Gezien mijn eigen ervaringen en wat ik ook om me heen zie bij andere cattery's, kan ik wel stellen dat bijna de helft van de poezen (meisjes dus) die aangekocht zijn als fokdier, om één of andere reden nooit in staat zullen zijn levende jongen ter wereld te brengen (blijkt erfelijke afwijking te hebben, baarmoeder ontsteking, niet zwanger kunnen worden, ziekte, dood geboren kittens, enz.

Eigen ervaring met aangekochte poezen en katers

Ik ben in 1992 als student begonnen met een poes die ik van een toenmalige vriendin gekregen had met als voorwaarde gedeelde kosten en gedeelde opbrengsten van het 1e nestje. Ik had daarnaast ook een poes gekocht, maar die kreeg vrij snel baarmoederontsteking (met 8 maanden), dus de baarmoeder moest er uit helaas. De poes van die vriendin en een dochter van die poes hebben bij mij samen 3 nestjes gekregen op mijn catterynaam. Daarna ben ik gestopt met die lijnen. De oudere poes werd te oud en is op 9-jarige leeftijd overleden en het kind bleek licht Patella Luxatie te hebben en is dus gesteriliseerd en bij mijn neef gaan wonen.

In de afgelopen 14 jaar heb ik 9 poezen aangekocht waarvan 3 uit het buitenland (de duurste was € 850 en een hoop dierenartskosten). Maar slechts 1 poes (een rasechte Nederlandse) heeft met gemak meerdere nestjes met levende jongen ter wereld gebracht (Veijey van Basa Hion, te bewonderen bij "Phantoms"). Ik heb haar de "oerpoes" genoemd. Van Veijey zijn al mijn poezen nakomelingen. Nog 1 andere poes heeft 1 maal baby's gehad in mijn cattery maar zij bleek de opvoeding niet aan te kunnen (vermagerde en werd ziek), dus dat is bij slechts 1 nestje van 4 katertjes gebleven. Van deze katertjes heb ik niets gehouden, dus die lijnen was ik ook kwijt. Nu moet ik wel zeggen dat ik wel extreem veel pech heb gehad met aangekochte dieren, dus zo erg is het bij de meeste cattery's niet ;-) In 2009 is het Spinnetje er bij gekomen, import poesje uit Duitsland. Zij moet zich nog gaan bewijzen als fokpoes.

Met katers aankopen heb ik ook een paar pogingen ondernomen. Ik heb in het verleden (voor Rover en Littlefoot) 3 katers gekocht. 1 Bleek achteraf slechts 1 balletje te hebben (daar kwam ik achter toen Blizzie om die reden gediskwalificeerd werd op een kattenshow, erg leuk voor je image). Een kater met 1 balletje is niet geschikt voor de fok. De andere kater kreeg 4 baby's maar kreeg daarna een poliep in zijn oor waardoor hij gehandicapt raakte (evenwicht) en heeft € 1000 aan dierenartskosten opgeleverd. 1 Kater heeft 2 nestjes bij mij gekregen en heb ik daarna laten castreren vanwege zijn moeilijke vacht.

In 2006  heb ik ons 4e katertje gekocht, Boarre. Helaas bleek zijn immuunsysteem niet goed te zijn en na veel zorg en € 300 dierenartskosten hebben we besloten niet met hem te gaan fokken:-(

 Begin 2007 heb ik dus toch weer een nieuwe poging ondernomen en heeft Rover zijn intrede gedaan. Hij heeft zich bewezen als goede dekkater. Hij is getest op HCM en PKD scan, HCM dna, SMA dna (samen € 260 incl reiskosten) de HCM scan moet iedere 2 jaar a € 80 en € 45 reiskosten. Ondertussen is in 2009 ook Littlefoot in de cattery gekomen. Hij is ook getest. Natuurlijk zijn ze ook getest op PL, Aids en Leukemie. De Aids en Leukemie test moet ieder jaar en kost € 65 per kat, hiervoor zijn beide katers geslaagd :-)

Ik ben super trots op al mijn zelfgefokte meidjes en super blij dat Veijey zo'n lieve en mooie mama was :-) Zij is overigens op 4-jarige leeftijd al overleden (Info op de "phantoms-pagina", klik op "oerpoes").

Er is natuurlijk sectie gepleegd op Veijey's lichaam. Dit was van groot belang, omdat zij voor nakomelingen heeft gezorgd waar nog mee gefokt wordt. Kosten hiervoor zaten rond de € 100, wat me eigenlijk nog meeviel. In het totaal heb ik in 17 jaar 4 keer sectie moeten laten plegen (3 keer op een volwassen poes en 1 maal op een kitten).

Een poes laten dekken

Voordat de poes naar een dekkater mag, moet je natuurlijk zo veel mogelijk ondernemen om de kans op kittens met erfelijke afwijkingen zo klein mogelijk te houden. Na alles wat je gedaan hebt, zijn er natuurlijk nog geen garanties dat het katje gezond is en blijft. Het is raadzaam te vragen aan de fokker hoe de gezondheidstoestand van de voorouders is, het liefs van de gehele stamboom. Ik weet het wel van mijn stambomen omdat ik al zo lang bezig ben en mijn eigen lijnen ken, maar als je pas begint, moet je zo veel mogelijk te weten zien te komen over de lijnen en tests laten uitvoeren.

Er kan getest worden op HCM (dominant erfelijke hartziekte) en PKD (dominant erfelijke nierziekte). De kosten variëren per kliniek, maar je kunt rekenen op € 100.00 a € 150.00 per kat per jaar (excl. reiskosten). De test voor Patella Luxatie (erfelijke knie-afwijking) is verplicht en kost doorgaans tussen de € 10.00 en € 15.00 (consult niet meegerekend). Deze test hoeft slechts eenmalig plaats te vinden. Een HD-test (röntgenfoto) is ook geen overbodige luxe als de lijnen onbekend zijn. Voordat de poes naar de dekkater mag, moet de poes tevens getest worden op Leukemie en kattenAIDS. Dit zijn geen erfelijke ziektes, maar ze zijn wel besmettelijk en dodelijk. De bloedtest kost ongeveer € 65 a € 75.

Als je geluk hebt en de poes/kater slaagt voor alle tests, dan mag er mee gefokt worden. Ook dient de inenting voor katten- en niesziekte niet ouder te zijn dan 1 jaar ten tijde van de dekking en de dracht. De poes mag naar een kater die eveneens aan deze eisen voldoet. Je hebt natuurlijk wel eerst de stambomen vergeleken en uitgebannen dat het om familie gaat. Een dekking kost € 500 tot € 650 plus de reiskosten voor het brengen van de poes en vervolgens weer het ophalen van de poes. De dichtst bijzijnde kater voor mij, woont 1 1/2 uur rijden bij mij vandaan. En dan is het wachten of de poes inderdaad opgenomen heeft...

Doorgaans krijg je overigens nog 1 of 2 "herkansingen" bij de kater voor je geld, als blijkt dat de poes niet opgenomen heeft. Dekformulieren verschillen qua prijs per vereniging waar je lid van dient te zijn, maar dit loopt niet in de papieren. En niet te vergeten, er kunnen natuurlijk tijdens de zwangerschap altijd complicaties optreden zodat er nog dierenartskosten bij komen.

Als de kittens zijn geboren

Als je geluk hebt en de poes blijkt levende kittens gekregen te hebben, brengt dat natuurlijk de nodige verzorging met zich mee. Een bench of kooi is zeer aan te raden omdat de meeste poezen met hun jongen gaan slepen. Maar soms accepteert een poes ook dit niet. Ze zijn er in diverse soorten en maten. Reken op zo'n € 250 minimaal voor een goede, handige en hygiënisch schoon te houden kittenkooi met een deur aan de lange kant en open te maken aan de bovenkant.

Deze kittenkooi kost € 250 (http://www.2dehands.nl/winkel/volierebouw/)

 

Ik heb een kittenkooi op maat laten maken a € 450.

Ook een digitale weegschaal die op de gram nauwkeurig weegt is van belang om de groei van de kittens in de gaten te houden.

Ik gebruik daarnaast altijd onderleggers om een schoon en hygiënisch nest te houden. Een pak kost € 15.00 (apotheek) en is voldoende voor 1 nestje. De eerste week zet ik dag en nacht de verwarming hoger (22 graden), tevens doe ik dit als er kittens ziek zijn. Een warmtelamp is ook een oplossing, maar het kan zijn dat de moederpoes daar niet van gediend is.

Bij een groot nest moet de moeder (en eventueel de kittens) extra bijgevoerd worden anders heeft zij er te veel onder te lijden. Ik gebruik dan 1 zakje Convalescence Support van Royal Canin per dag voor mams a € 1.75 naast haar reguliere voeding. Dus dit tikt wel lekker aan, want de eerste 4 tot 6 weken is dit echt nodig voor een mama die afvalt door de kittens. Ook mogen de kittens dit eten vanaf ongeveer 3 1/2 week.

Verder gaan er tijdens de groei van de kittens vaak diverse blikken kittenmelk (KMR)doorheen a € 25.00 per stuk en enkele blikken hoogwaardig kittenvoer om ze aan het eten te krijgen (Bijv. AD van Hill's).Vanaf een week of 7 eten de kittens bij mij dus gewoon met de pot mee, harde brokken dus. Op zich doe ik het dan dus 'goedkoop'.

 Mijn vriendinnen met cattery's blijven dure blikjes, paté-tjes, vers vlees, visjes, etc. geven, ook aan de volwassen dieren. Dit maakt alles een stuk duurder.

Om de kittens zindelijk te maken, gebruik ik speciaal kattenzand wat verpulvert/oplost in de darmpjes als de kittens het eten. Dat gebeurt namelijk regelmatig. Een zak Biokat gebruik ik daarvoor (is van klei gemaakt en lost op als het nat wordt) van ongeveer € 14.00. Daarna gebruiken de kittens het reguliere, goedkopere zand. Ook dien je extra kleine, lage kattenbakjes te gebruiken voor het zindelijk maken. Deze zijn te koop op kattenshows voor ongeveer € 4.00 dus dat is het geld niet :-) In de dierenwinkel kosten ze ongeveer € 8. Of je moet een andere oplossing zoeken, een dienblad ofzo...

De kittens worden diverse malen ontwormd voordat ze naar de nieuwe baasjes gaan en voor een gemiddeld nestje kittens ben je hiervoor zomaar € 40.00 kwijt (Milbamax) en dan tel ik de moeder en de andere dieren dus niet mee. 2 Maal inenten en het dierenpaspoort kost ongeveer € 40.00 tot € 50.00 per kitten. Als je kiest voor chippen (dit is vanaf 1 januari 2007 verplicht bij mijn vereniging), dan kun je rekenen op ongeveer € 35.00 per volwassen kat en per kitten.

De stambomen vallen eigenlijk wel mee, naast een paar postzegels kost het aanvragen van 1 stamboom € 12.50 bij Mundikat (plus het lidmaatschap van € 27.50 (Mundikat) per jaar), maar dit zal verschillen per rasvereniging.

Natuurlijk ben ik daarnaast ook nog lid van het Maine Coonblad 'Coontime'.

Hoeveel hardvoer en kattenzand een nestje kittens nodig heeft kan ik niet exact zeggen, ik reken er € 12.50 per kitten per week voor. Dit is zeker niet hoog berekend.

De kosten die ik hierboven beschreven heb, zijn eigenlijk wel de basiskosten. Ik heb het nog niet gehad over schoonmaakmiddeltjes, ontsmettingsmiddel voor de handen, shampootjes, huur van een extra vuilcontainer en extra vuilniszakken, veeeel stofzuigerzakken en extra afschrijving van je stofzuiger, batterijtjes voor je weegschaaltje, extra kosten voor de wasmachine en droger, kosten voor de kattenshow, telefoonkosten, tissue papier voor ongelukjes, geurstekkertjes en -spraytjes, ligkussentjes, slaapmandjes, krabpaaltjes voor de kittens, kammetje, borsteltje, speeltjes, etc. Verder vergeet ik voor het gemak ook nog even de dierenartskosten (plus reiskosten) voor het geval er kittens ziek worden of de kosten voor sectie als er een kitten overlijdt plus de crematiekosten. Wij moeten bijv. ook nog zelf onze overleden dieren voor sectie aanbieden in Utrecht omdat we te ver weg wonen, dus daar komt dan nog wel € 40 aan benzinekosten bij. En neem je vrij van je werk als er kittens verwacht worden. Een poes kan tussen de 59e en 69e dag bevallen, dus ik neem er altijd een week vrij voor.

Uiteindelijk hoop je natuurlijk dat de kittens ook lieve baasjes krijgen. Advertentie kosten zijn ongeveer € 5 voor een website waar geregeld bezoekers komen, maar je wedt natuurlijk op meerdere paarden, dus bied je je kittens aan op diverse betaalde websites.

Ook is een eigen website best belangrijk. Als je dit niet zelf kunt, kan dit flink in de papieren gaan lopen. De site moet namelijk ook telkens voorzien worden van nieuwe kittenfoto's, dus regelmatig geüpdate worden, anders vind je geen goede baasjes voor je kittens. Ik heb een goedkope profider voor mijn website. Voor de ruimte op internet voor de site betaal ik € 40.00 per jaar plus eenmalig € 10.00 administratiekosten.

Een redelijke digitale camera is overigens ook geen overbodige luxe, want de foto's zorgen er voor dat mensen geïnteresseerd raken.

O ja, en het is ook handig om visitekaartjes te hebben van je cattery.

Verder zul je geregeld bezoek ontvangen van potentiële kittenkopers die al dan niet een kitten kiezen, of mensen die ter oriëntatie eens een Maine Coon willen bezichtigen en natuurlijk de mensen die al een keuze hebben gemaakt en hun kitten van tijd tot tijd komen bezoeken. Een kop koffie met een koek is wel het minste wat je de mensen biedt en als ze van ver komen zorg ik ook voor broodjes en soep. Ook maken ze natuurlijk gebruik van je toilet en heb je er de nodige afwas van.

Als het kitten gaat verhuizen, zorg ik er altijd voor dat het kitten niet met lege pootjes de cattery verlaat. Een kittenpakketje (promotiemateriaal) kun je gratis aanvragen bij een voederleverancier. Daarnaast geef ik altijd een babyboekje met foto's van het kitten mee en wat speeltjes enzo. Meestal geef ik daar zo'n € 20 per kitten aan uit, maar dat kun je natuurlijk ook zo duur of goedkoop maken als je wilt.

Daarna brengen wij bijna altijd de kittens naar de nieuwe baasjes en anders gaan we, kort nadat het kitten is opgehaald, het kitten bezoeken, wat dus weer benzinekosten met zich meebrengt. In het verleden is dat er helaas wel eens bij gebleven omdat het niet mogelijk was.

Als de kittens zijn verhuisd

Na alle zorg en alles perfect te hebben geregeld, kan het gebeuren dat er iets aan de hand blijkt ze zijn met een kitten. Er staan bepalingen in de wet waaraan je je als fokker moet houden als "het product" niet voldoet aan wat men ervan kan verwachten. Zorg er dus altijd voor dat je een potje achter de hand hebt met minimaal het bedrag erin waarmee je 1 kitten kunt vergoeden plus geld voor onverwachte dierenartsbezoekjes !!

Niet te vergeten

Waar mensen denk ik ook niet zo gauw bij stilstaan, is dat je meubelen, gordijnen en voerbedekking een stuk sneller slijten met al die speelse kattennageltjes en ongelukjes. Ook sneuvelen er geregeld vazen (laatst nog een grote van € 69 SNIK), bloempotten, gordijnen, etc.  Natuurlijk neem je dit op de koop toe, maar als je het puur hebt over de kosten, dan vind ik dat dit er ook bij genoemd mag worden.

Ik hoop dat mensen, na het lezen van mijn verhaaltjes, in gaan zien dat het niet meer dan logisch is dat een klein Maine Coontje, wat met zorg en liefde gefokt is, het geld meer dan waard is. Een cattery hebben is een levensstijl. Het bepaalt, net als kinderen, de indeling van je hele leven en hoe je je huis en tuin inricht. Je zult vrij moeten nemen van je werk als er nestjes geboren worden en als kittens extra zorg nodig hebben. Op vakantie gaan daar heb ik al jaren niet meer van gehoord. Ten eerste weet ik geen goede oppas die ik vertrouw met mijn poesjes, ten 2e gaat al het geld in de hobby zitten dus blijft er niets over voor een vakantie en ten 3e zijn de vakantiedagen vaak al op gegaan in het vrij nemen voor bevallingen etc.
Het is een keuze die je maakt en ik heb dat er allemaal voor over. Ik sta er niet eens meer bij stil dat het ook anders zou kunnen. En als ik het anders zou moeten doen, dan zou ik ongelukkig worden. Dus mensen die een goed Coontje willen, hebben eigenlijk ook weer geluk dat er mensen bestaan zoals ik :-)

Groetjes van Monique